Dyrehelse

Øyne

 

Øyeproblemer er som regel veldig ubehagelige for dyret og kan være potensielt truende for synet. Øyeinfeksjon og hornhinneskader sees relativt hyppig hos kjæledyrene våre.

Ser du hunden, katten, kaninen eller gnageren din knipe med et øye, ring veterinær.

 

Det kan være flere årsaker til ubehag/smerte i øyet f.eks. et rusk på øyet, et feilplassert øyehår, hornhinnesår og grønn stær.

 

Akutte øyeproblemer krever rask behandling. Vær obs på at kroniske øyeproblemer kan kreve livslang behandling. 

 

Dyrene ønsker ofte å klø på øyet, dette kan skape et enda større problem. Øyeproblemer må alltid tas på alvor.

Tannproblemer

 

Problemer med tenner og tannkjøtt er veldig vanlig både hos hund og katt, med tannstein og tannkjøttbetennelse som de vanligste problemene. Forebyggende kan eier pusse tenner på dyret daglig.

 

Da dyrene i startfasen viser lite symptomer, er det viktig å sjekke tennene hyppig. Dersom tannsteinen ikke fjernes, utvikles tannkjøttbetennelse. Hvis denne negative utviklingen i munnen ikke blir gjort noe med kan resultatet bli løse tenner og tannrotsbyller og mye smerter for dyret.

 

Hos katter er tannresorpsjon TR relativt hyppig forekommende(tidligerekalt FORL). TR er en tanndefekt der tannroten brytes ned. Diagnose stilles ved hjelp av røntgenbilder og behandling består av trekking av affiserte tenner.

Ørebetennelse

 

Ørebetennelse er et relativt vanlig problem hos hund og ses også hos katt og kanin. Symptomer er gjerne kløe og ubehag i ørene, hoderistning, skeiv hodestilling, vond lukt og varierende mengde ørevoks. 

Diagnose stilles hos veterinæren, hvor hele dyret først blir undersøkt og deretter undersøkes ørene. Dette gjøres fordi årsaken til ørebetennelsen ikke alltid ligger i øret.

b

Når diagnosen ørebetennelse er stilt blir ofte ørene behandlet lokalt. Det anbefales alltid kontroll etter ørebetennelse. Da blir eventuelt behandlingen forlenget. Hvis lokalbehandling ikke gir ønskede resultater, eller bare en midlertidig effekt må en gjøre videre utredning av hva som forårsaket ørebetennelsen.

 

Allergi er en problemstilling som kan manifestere seg i ørene på en hund eller katt.

Ta gjerne kontakt med oss for råd og veiledning i forbindelse med ørerens av ditt dyr.

Overvekt

 

Det antas at 40% av hunder og katter i Norge er overvektige. Som hos menneske kan overvekt regnes som en livsstilsykdom og disponere for en rekke tilstander som kan redusere livskvaliteten og forventet levealder på dyret

 

Overvektige hunder, katter og kaniner har blant annet økt risiko for: diabetes, problemer med ledd og skjelett, hudlidelser m.m.

Årsaken til fedme er som regel for mye fôr, ofte i kombinasjon med for lite mosjon. I sjeldnere tilfeller er det pga for lavt stoffskifte

 

Overvektige pasienter bør slankes. Det finnes både light-fôr og slankefôr; light-fôr er egnet til vedlikehold av den ønskede vekten hos dyr med tilbøyeligheter til å legge på seg, slankefôret er egnet til å slanke dyret ned til ønsket vekt.

 

Er dyret overvektig bør veterinæren konsulteres for å forsøke å ta rede på eventuelle underliggende årsaker til fedmen.

Oppkast og diaré

 

Hunder og katter kan få oppkast og/eller diaré. Dette kan komme av stress, virus, inntak av dårlig fôr, brått fôrbytte, fremmedlegemer osv. Hvis dyret i tillegg virker nedstemt eller syk, eller er under 1 år, ta kontakt.

 

Så lenge hunden/katten ikke virker slapp, mat- og drikkelyst er normal og de ellers ikke viser tegn på generell sykdom, er det noen tiltak du som eier selv kan gjøre:

•  Gi dyret et skånefòr fordelt på 4-6 måltider

   daglig(viselger slikt fôr på Klinikken)

•  Bruk probiotika i tillegg til dietten f.eks. Zoolac

Er det ikke bedring på 1-2 dager så ring veterinæren.

 

Oppkast og diaré over lengre tid kan føre til dehydrering og vekttap. Er du usikker ring og spør.

 

Det er viktig å huske på at oppkast og diaré kan ha alvorligere årsaker som trenger umiddelbar behandling. Ved samtidig oppkast og diaré, eller blodig diaré, slapphet eller smerter anbefales det generelt at veterinær kontaktes omgående.

Bevegelighet

 

For å ha det bra er det viktig at dyret beveger seg lett og ledig. Halthet er et symptom på at dyret har problemer med skjelett, ledd eller muskulatur(ogsåkalt bevegelsapparatet). Dette kan være pga vekst, skade eller slitasje.

 

Hvis hunden har“rar”gange er det ofte fordi den forsøker å unngå en smertefull bevegelse.

Kontakt oss for å finne årsaken til problemet.

 

Artrose er en vanligste sykdom hos våre eldre kjæledyr. Det er viktig å behandle for å gi dyret best mulig livskvalitet.

Urinveisinfeksjon

 

En hund eller katt med urinveisinfeksjon kan begynne å skvette rundt, tisse inne og vise ubehag når den urinerer.

 

Typiske symptomer er økt tørst, lite og hyppig vannlating, blod i urin, vondt når de tisser. Dyrene slikker seg også mer bak enn vanlig. dette er et symptom som ikke alltid er så tydelig på katter, da de ofte gjemmer seg for å vaske seg.

Spesielt ved kaniner og gnagere

 

Kaniner og gnagere er skjøre dyr som ikke alltid er lette å se om er syke. Hvis dyret begynner å vise en atferd som er annerledes enn til vanlig; som å tisse på gulvet, ikke ha avføring, ikke ville spise maten sin, ikke vil bevege seg er det lurt å ringe veterinær.

 

Feilernæring er den hyppigste årsaken til at kaniner og gnagere blir syke. Husk å sette deg godt inn i hva arten trenger før du skaffer deg et dyr. Mattilsynet har gode informasjonsskriv på nett.

 

Forstoppelse og diaré hos kaniner

Kaninen har normalt hard, relativt tørr avføring. Hvis Avføringen plutselig uteblir eller de får løs avføring er dette unormalt og du bør oppsøke veterinær. Det kan bli livstruende.

 

Tenner

Tannproblemer er et relativt hyppig hos kaniner og gnager. Tennene deres vokser kontinuerlig og om tannstillingen er litt feil kan dette føre til at dyrene ikke får i seg mat.

Kløe

 

Hvis dyret ditt klør seg unormalt mye, er dette et problem du bør ta tak i. Unormal kløe er hvis dyret avbryter vanlige gjøremål som tur, spising og liknende for å klø seg. Husk at slikking og biting også kan være en måte å klø seg på.

 

Parasitter i hud og pels og anatomiske forhold som hudfolder kan føre til kløe. Hos hunder og katter er allergi en relativt hyppig årsak til irritasjon/kløe i hud og ører.

 

Hunder, katter, kaniner og gnagere som klør seg bør undersøkes og utredes av veterinær for  å redusere risiko for unødvendig lidelse. Hudutredning tar ofte tid, da vi må utelukke en ting av gangen som årsak til problemet.

Livmorbetennelse

 

Livmorbetennelse er ganske vanlig hos ukastrerte middelaldrende tisper. Du ser ofte at hunden drikker og tisser mye, den har stort ubehag og vil kanskje ikke gå på tur. I enkelte tilfeller slikker hunden seg masse bak.

 

Livmorbetennelse kan gi veldig ulike symptomer:

Åpen livmorbetennelse: utflod(ofteilleluktende), hunden slikker seg masse bak, drikker og tisser mer enn normalt og oppfører seg “annerledes” enn ellers.

 

Lukket livmorbetennelse har et mer akutt forløp: allmenntilstanden er nedsatt, økt drikking og tissing, slapphet, oppkast og av og til feber. 

I begge tilfeller må veterinær kontaktes når eier ser symptomene, for livmorbetennelse er en alvorlig sykdom.

 

Anbefalt behandling av livmorbetennelse er fjerning av livmoren og eggstokkene. 

Noen tisper kan slite med inkontinens etter inngrepet, dette kan i de fleste tilfeller behandles med medisiner.

Forgiftning

 

Forgiftning er noe en må ta på alvor. De vanligste symptomene på forgiftning hos hund er skjelveing, oppkast, fråding, sjangling avhengig av hva den har fått i seg.

b

Eksempel på ting som er giftige for hunder: Glycol, rottegift, kakao, sjokolade, paracetamol, padde, løk, druer/rosiner, og Xylitol. I tillegg finnes flere giftige planter. Våre firbente kan lett få i seg giftige stoffer. Ring dyrlegen ved mistanke, eller om du ser at hunden eller katten får i seg noe du tenker kan være giftig.